Monday, February 25, 2013

Khasiat Vitamin B17 Dalam Biji Aprikot


VITAMIN B17 (BIJI APRIKOT)
Vitamin B17 dikatakan mampu merawat & mencegah kanser. Bagi sesetengah individu agak sukar untuk mempercayainya. Namun, sebenarnya Vitamin B17 ini telah lama ditemui dan terbukti mampu membantu terapi kanser.

Vitamin B17 adalah penawar semulajadi yang terdapat pada lebih 1200 jenis tumbuh-tumbuhan atau buah-buahan terutamanya Biji Aprikot.

Malangnya tabiat pemakanan kita hari ini tidak suka kepada rasa yang agak pahit seperti  Vitamin B17 yang rasanya agak pahit tetapi sebenarnya amat berkesan untuk mencegah kanser.

Kenyataan tersebut disokong oleh bukti kejayaan hasil penemuan seorang pakar biokimia, Dr. Ernest T Krebs pada tahun 1950 telah berjaya mencungkil rahsia kehebatan Vitamin B17 dalam rawatan kanser.

Beberapa saintis perubatan yang lain juga turut memperakuinya. Dr. Micheal Tait, Fountain of Life Clinic, Gold Coast, Australia berkata: "Kanser adalah penyakit metabolik, terdapat bukti kukuh bahawa berlaku pengurangan Vitamin B17 dalam makanan harian menjadi penyebab utama seseorang mendapat kanser."

Pakar Kanser Jerman, Dr. Dean Burk pula berkata: "Di Bawah mikroskop, kami masukkan B17 ke atas sel kanser dan kami dapati sel-sel kanser tersebut mati dengan cepat sekali."

Daripada penyelidikan, Biji Aprikot yang menjadi makanan kaum Hunza menjadikan mereka bebas kanser, sihat dan lanjut usia sehingga mencecah lebih 120 tahun.

Jepun ialah contoh terbaik kerana merekodkan kadar kanser paling rendah di dunia. Walaupun dikatakan negara serba moden serta mempunyai persekitaran kehidupan yang kian terancam akibat kemodenan, namun negara tersebut mempunyai kadar kesihatan tinggi dengan usia mencecah 90 tahun, kesan daripada pengamalan diet seimbang yang mengandungi Vitamin B17.
ANTARA KHASIAT BIJI APRIKOT IALAH:

1. Mencegah dan merawat  
    pelbagai jenis penyakit  
    kanser.

2. Mampu merawat penyakit kronik yang lain. 

3. Mengurangkan berat badan, tekanan
    darah tinggi & Kolestrol dalam darah.

4. Mengimbangkan kandungan gula dalam
    darah.

5. Meningkatkan kesihatan mental & 
    memori.

6. Membersihkan Arteri.

7. Mengurangkan masalah sakit sendi.

8. Membantu masalah buasir.

9. Berfungsi sebagai tonic dan antioksidan
    yang dapat menyingkirkan toksin dalam
    badan.

10. Membantu mempercepatkan proses
      penyembuhan luka.

11. Menyelesaikan masalah senggugut dan
      keputihan/menghilangkan bau hamis.

12. Mampu merawat masalah kulit seperti
      terdedah kepada sinaran matahari,
      gatal-gatal & alahan.

13. Menyelesaikan masalah jerawat dan
      resdung.

14. Menghaluskan kulit.

15. Anti penuaan.

16. Mengecutkan tumor.
17. Melawaskan pembuangan air besar.