Monday, December 20, 2010

Asean Cyberkids Camp 2010- Edisi kemaskini
PASUKAN SMK TELOK PANGLIMA GARANG

DALAM ASEAN CYBERKIDS CAMP 2010

1.0 PENGENALAN

Asean Cyberkids Camp (ACC) merupakan kesinambungan daripada Maxis Cyberkids Camp Fasa 1 dan Maxis Cyberkids Nasional Challenge. Maxis Cyberkids Camp 1 telah diadakan pada 18 - 22 Mei 2010 di Hotel Flamingo By The Lake, Jalan Hulu Kelang. Dalam Kem Fasa 1 yang kesemuanya melibatkan 4 kem termasuk kem di Sabah dan Sarawak yang terdiri daripada 56 buah sekolah terlibat. Daripada jumlah tersebut 7 buah sekolah terpilih mengikuti Maxis Cyberkids Nasional Challenge yang diadakan di Ancasa AllSuites Resort & SPA, Port Dickson pada 1-4 Oktober 2010. SMK Telok Panglima Garang (SMKTPG) telah terpilih dan berjaya melalui semua kem tersebut sehingga ke peringkat Asean Cyberkids Camp yang diadakan baru-baru ini.

2.0 Maklumat Kem

2.1 Nama Kem: Asean Cyberkids Camp

2.2 Tarikh: 20 – 27 November 2010

2.3 Tempat: Cyberview Lodge Resort & SPA, Cyberjaya

2.4 Penyertaan negara Asean:

Malaysia, Singapura, Indonesia, Brunei, Thailand, Filipina, Myanmar, Cambodia, Laos, dan Vietnam.

Pasukan Jemputan: Sri Lanka dan Sekretariat Asean beribu pejabat di Indonesia.

2.5 Anjuran

Sekretariat ASEAN, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia dan Maxis Berhad dengan kerjasama Kementerian Pelajaran Malaysia.

2.6 Perasmian Penutupan:

2.6.1 Disempurnakan oleh YB Dato' Joseph Salang Gandum, Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia.

2.6.2 Dalam persembahan sempena majlis penutupan ACC, Aqmal Afiq mengetuai persembahan ‘Funk the Junk’, sementara Raja Farizal dan Logivamalan terlibat dengan tarian. Nurul Syahirah pula bermain muzik. Video tersebut boleh ditonton melalui URL berikut: http://www.youtube.com/watch?v=YSoJvw9RKUw

3.0 Senarai Peserta Asean Cyberkids Camp dari SMKTPG

Guru Penasihat/Fasilitator

MOHAMAD RUZI BIN MOHAMED SHAMSUDIN (Myanmar)

Cyberkids/Junior Fasilitator

NURUL SYAHIRAH BINTI SAHARUDDIN (Filipina)

RAJA M. FARIZAL BIN RAJA M. GHAZALI (Cambodia)

AQMAL AFIQ BIN SHAMSUL BAHRI (Sri Lanka)

LOGAVIMALAN A/L S. RAJASEGAR (peserta Malaysia)

4.0 Penghargaan

Pasukan ACC SMKTPG ingin merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada:

4.1 Maxis Berhad kerana memberi kami peluang menyertai Kem Fasa 1, Nasional Challenge dan Asean Cyberkids Camp.

4.2 Barisan pentadbiran SMKTPG yang sentiasa memberi sokongan dari peringkat awal lagi sehingga pasukan berjaya ke peringkat Asean.

4.3 Persatuan Ibu Bapa dan Guru SMKTPG yang memberi sokongan moral dan menaja jamuan makan sempena Majlis Pelancaran Cyberkids@SMKTPG serta menaja jaket semasa ACC.

4.4 Guru Besar SK Kebun Baharu (SKKB), guru-guru dan pelajar khususnya yang terlibat dengan program Cyberkids SMKTPG sama ada program yang diadakan di SMKTPG mahupun yang diadakan di SKKB.

4.5 Masyarakat Orang Asli Kg. Sg Bunbun, Pulau Carey yang memberi tunjuk ajar tarian sewang dan menyediakan kostum tarian sewang untuk dipersembahkan semasa Nasional Challenge dan ACC.

4.6 Tn Hj Burhanudin Radzi - Pemilik Les Copaque Production (Upin & Ipin)

4.7 Guru-guru dan para pelajar SMKTPG yang membantu dan memberi sokongan moral sama ada secara langsung mahupun tidak langsung kepada pasukan SMKTPG.

Sebenarnya kejayaan pasukan SMKTPG sehingga ke peringkat Asean merupakan kejayaan bersama semua pihak yang telah memberi sokongan kepada kami. Tanpa sokongan tersebut pasukan SMKTPG tidak mungkin mencapai apa yang kami capai ini.

5.0 Penutup

Asean Cyberkids Camp 2010 telah berjaya memupuk budaya semangat berpasukan, perpaduan dalam Asean serta mengaplikasikan ICT dalam kehidupan harian para pesertanya. Selain itu, melalui kem ini para peserta juga dapat bertukar-tukar pengalaman tentang kebudayaan dan bahasa negara masing-masing. Aktiviti yang dijalankan juga dapat mengeratkan hubungan dan perpaduan sesama peserta melangkaui garis sempadan negara antara mereka.

Sementara itu, aktiviti Asean challenge selama tiga bulan selepas kem berakhir yang akan dijalankan di negara masing-masing akan terus mengekalkan hubungan antara fasilitator yang terdiri daripada peserta Malaysia. Fasilitator akan terus membantu serta memantau projek dan program yang dijalankan oleh negara ‘cluster’ masing-masing.

Sesungguhnya, peranan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM), Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaa (KPKK), Sekretariat Asean dan Maxis Berhad serta kerjasama Kementerian Pelajaran Malaysia dalam menganjurkan Asean Cyberkids camp ini amat terpuji dan patut diteruskan.

Bergambar bersama Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia Y.B Dato' Joseph Salang, Pengerusi SKMM Tan Sri Khalid Bin Ramli dan YM Raja Tan Sri Dato Seri Arshad Bin Raja Tun Uda, Pengerusi Maxis Bhd , pada 26 November 2010.

Dari kiri En. Mohamad Ruzi Mohamed Shamsudin, Nurul Syahirah Bt Saharudin,

Aqmal Afiq Syamsul Bahri dan Raja M. Farizal Raja M Ghazzali

Pasukan Malaysia diwakili oleh dari kiri Chew Pan Soon SMK Tatau, Sarawak, Amer Syuib SMK Kamil, Kelanatan, Logavimalan a/l S. Chandrasegar, SMKTPG, Selangor dan Azrul b Abd Wahid,

Maktab sultan abu Bakar (Johor)

Guru-guru fasilitator Malaysia bersama guru-guru negara Asean

En. Mohamad Ruzi bersama pasukan Myanmar serta junior fasilitator iaitu Andy Bintang dari SMK Pasir Putih, sabah dan Iman Naqib Bin Khairul Anwar dari Maktab Sultan Abu Bakar, Johor.

Berdiri no 2 dari kiri Nurul Syahirah Saharudin dari SMKTPG bersama pasukan Filipina

Dari kiri Aqmal Afiq dari SMKTPG bersama pasukan Sri Lanka

Raja Farizal (empat dari kiri) bersama pasukan Cambodia

En. Mohamad Ruzi sebagai fasilitator duduk bersama pasukan Myanmar sebagai ‘cluster’ SMKTPG

Pasukan Myanmar menyampaikan cenderahati kepada Pengerusi Maxis Berhad, YM Raja Tan Sri Dato Seri Arshad Bin Raja Tun Uda

Pasukan Myanmar menerima hadiah kemenangan sebagai johan pertandingan sempena aktiviti ‘Techno trip’ dan 'Info Hunt'

Pasukan SMKTPG menerima sijil penghargaan daripada Pn. Salmah Ahmad, Pengurus Kanan CSR Maxis

Logavimalan, Afiq, Raja Farizal dan Nurul Syahirah(SMKTPG) bersama peserta lain sedang menari ‘Joget Malaysia’ diiringi oleh pemuzik dan penyanyi ‘Funk The Junk’ ACC.

Pasukan SMKTPG menerima cenderamata drp Pn Salmah Ahmad, Pengurus Kanan CSR Maxis

Logavimalan (SMKTPG) menerima cenderamata daripada YB Dato' Joseph Salang Gandum,
Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan.

Tarian sewang oleh pasukan SMKTPG sempena majlis alu-aluan untuk peserta negara Asean

Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia Y.B Dato' Joseph Salang (2 kanan) menyempurnakan penutupan Asean Cyberkids Camp 2010 di Cyberview Lodge Resort and Spa, Cyberjaya. Turut kelihatan Pengerusi SKMM Tan Sri Khalid Bin Ramli (kanan) dan YM Raja Tan Sri Dato Seri Arshad Bin Raja Tun Uda, Pengerusi Maxis Bhd (2 kiri), pada 26 November 2010.

Video Majlis Penutupan Asean Cyberkids Camp 2010Persembahan oleh peserta Asean Cyberkids Camp 2010


Nota: Capaian berkaitan Asean Cyberkids Camp boleh diperoleh melalui url di bawah:

1. Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan : http://www.moi.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=2332:asean-cyberkids-camp-2010-pada-26112010&catid=16:cover-flow&lang=bm

2. Portal Maxis Cyberkids: http://maxis.cyberkids.com.my/ckportal/camps/view/28

3. Portal Maxis Cyberkids SMK Telok Panglima Garang: http://maxis.cyberkids.com.my/ckportal/schools/view/166

4. The Malay Mail: http://www.mmail.com.my/content/56829-maxis-makes-major-contribution

5. www.hardwarezone.com.my http://www.hardwarezone.com.my/news/view.php?id=17732&cid=5

6. Berita Harian: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/ASEANCyberkidsCamp/Article/

7. Sunday Times Online (Sri Lanka): http://www.sundaytimes.lk/events/3080-asean-cyberkids-camp

8. Harian Metro: http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/ACCdedahkomunikasimasadepan/Article/index_html

No comments: